6 Ağustos 2016 Cumartesi

Cari Açık Nedir ? Cari Açığın Oluşmasında ki Faktörler Nelerdir ?

CARİ AÇIK NEDİR ?


Sürekli haberler de duyduğumuz, gazetelerin ekonomi haberleri köşesin de gördüğümüz ve bir çok ekonomi uzmanı tarafından tekrarlanan terimlerin başında da cari açık gelmektedir. Cari açığımız çok fazla denildiği zaman telaşlanırız, azaldığı zaman rahatlarız. Ancak belki de bir çoğumuz cari açık teriminin ne anlama geldiğini tam olarak bilmeyiz. İşte sizler için ekonomi bilgileri ekibi olarak cari açık nedir ? Nasıl oluşur ? oluşmasında ki en büyük faktörler nelerdir ? sorularının cevaplarını paylaştık.




Bir ülkenin tüm dünya ile yaptığı mal,hizmet ve servis akışını gösteren akım tablosuna cari açık denir. Aslında tam olarak ödemeler dengesinin bir bölümüdür aslında. Burada bahsettiğimiz mal alışverişi dediğimiz ithalat ve ihracat temelli olarak düşünüyoruz. Bir ülke oldukça fazla ihracat yapabilir ithalat da yapabilir. Biz mesela daha çok enerji ithal ediyoruz. Cari açığın oluşmasının en büyük payı ithalat ve ihracattır.


İthalat ve ihracatın dışın da bir de gelir ve gider tabloları vardır. Örneğin; turizm gelir ve giderleri, taşımacılık gelir ve giderleri, bankacılık gelir ve giderleri, olur. Bunlar da cari açığı oluşturan unsurlardır.


Kar ve faiz transferleri de cari açığın hesaplanmasına kullanılan diğer faktörlerdir. Türkiye’de ki bir firma ülkemize dışarıda yaptığı işlemlerden dolayı, kar ve faiz transfer ederse ya da tam tersi ülkemiz de yatırımcı olan bir yabancı firma kar ve faizi dışarıya transfer etmesi halin de  bunlarda cari açığın hesaplanmasın da baz alınır.


Bunların dışın da son olarak işçi gelir ve giderleri de cari hesabın içerisine dahil edilir. Yurtdışın da çalışan Türk işçilerin ülke içerisine gönderdiği paralar gelir, aynı şekilde ülkemiz de yaşayan yabancı işçilerin gönderdiği paralar da gider olarak hesaplanarak cari açığı hesaplarken baz alınan faktörlerdendir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder